Asma Kat
Günümüzde mimari alanında ortaya çıkan trendlerden biri de asma kat trendidir. Özellikle Tiny House olarak tabir edilen bağ evi, bungalovlar gibi farklı yapılarda yatak odası, çocuk odası, ofis gibi kullanılmak üzere tasarlanabilirler. Genellikle loft biçiminde inşa edilmiş binalarda farklı bir oda oluşturmak için duvar kullanmak yerine bir bölgeye asma kat yerleştirilmektedir.
Asma Kat Nedir?
Çok fazla kat sayısına sahip olan binalarda bir bölümü düşey olarak ikiye bölmek için yapılan kısmen açık olan arakata asma kat adı verilmektedir. Asma katlar en çok birinci kat ile zemin kat arasında kalan bölüme yapılırlar. Yapıldığı bölgede odanın bir kısmının tavanı daha basık hale gelmektedir.
Yapımında mimari olarak aranan şart tavan ile asma katın inşa edileceği zeminin arasında 5.5 metrelik bir mesafenin olması gerekmektedir. Yükseklik olarak ise 2.4 metrelik bir uzunluk yeterli olmaktadır.
Tavan Destekli Asma Kat
Çelik halat, demir profil ya da gemi halatı kullanılarak tavana asılarak oluşturulur. Bu şekilde yapılan asma katların ağırlığını kaldırabilecek kadar güçlü maddeler kullanılarak oluşturulması gerekmektedir. Ofis veya ev gibi ortamlarda daha çok rastlanan bir asma kat türüdür.
Kiriş Destekli Asma Kat
Üst tarafında duvar kirişleri olan bir asma kat türüdür. Kafeterya ve gösteri merkezlerinde daha çok bu şekilde daha sağlam bir yapı oluşturması için tercih edilir. Kalabalık insan grupları ve çok sayıda eşyanın ağırlığını rahatça taşıyabilir.
Kolon Destekli Asma Kat
Alt kısmında zemine bağlı olan destek kolonlarının olduğu bir asma kat modelidir. Zemine bağlı olan destek kolonları ve duvar kirişleri ile en dayanıklı biçimde inşa edilen asma katlardır. En çok camilerde bu tür asma kata rastlanmaktadır.
Çelik Asma Kat
Çelik asma kat daha çok depo gibi iş yerlerinde kullanılan bir modeldir. Bir binanın diğer katları ile bir tutularak kat şeklinde sayılmazlar; ancak tavanın alçaltılmasını ve daha fazla zemin oluşturmayı gerektiren durumlar için idealdir.
Çekme kat olarak da adlandırılan bu asma katlar bölgede yeni bir kullanım alanının oluşmasına olanak tanıdığı için tercih edilmektedir.